Koja boja je za moj dom?

Koja boja je za moj dom • VR Union

Koja boja je za moj dom?

Boja nije samo estetski element, ona je jezik koji prenosi osećanja, stvara atmosferu i definiše prostor. U svetu dizajna, boje igraju ključnu ulogu u oblikovanju našeg percepcijskog iskustva. U ovom blogu, zaronićemo duboko u svet boja, istražujući kako nastaju, kako utiču na prostor u zavisnosti od njegove orijentacije prema stranama sveta, i kako pravilno koristiti boje da unapredimo naše životne i radne prostore.

Uticaj boja u odnosu na položaj objekta


Orijentacija objekta u odnosu na strane sveta može bitno uticati na to kako percipiramo boje unutar tog prostora.

  • Severno orijentisani prostori: Ovi prostori obično imaju manje direktnog sunčevog svetla, pa mogu delovati hladnije. Upotreba toplijih boja poput žute, narandžaste ili čak nežnih nijansi crvene može uneti osećaj topline i svetlosti u prostor.
  • Južno orijentisani prostori: Ovde sunčeva svetlost obiluje, što može učiniti prostor previše svetlim ili čak vrućim. Hladne boje poput plave, zelene ili ljubičaste mogu pomoći u balansiranju svetlosti i stvaranju osveženja.
  • Istočno orijentisani prozori: Prostori sa istočno orijentisanim prozorima su obasjani jutarnjom svetlošću. Boje koje reflektuju svetlost, kao što su svetli pasteli ili umirujući zeleni tonovi, idealne su za iskorišćavanje prirodnog jutarnjeg svetla.
  • Zapadno orijentisani prozori: Za zapadno orijentisane prostore, gde popodnevno sunce može biti intenzivno, preporučuju se boje koje apsorbuju svetlost, poput tamnijih plavih ili sivih nijansi, kako bi se stvorila smirujuća atmosfera u popodnevnim satima.

Zanimljivosti o bojama i njihova praktična primena


  • Žuta u radnim prostorima: Žuta boja stimuliše mentalnu aktivnost i kreativnost, što je čini idealnom za kancelarije i radne prostore. Istraživanja pokazuju da žuta povećava koncentraciju i optimizam.
  • Dominacija boja u domaćinstvima i poslovnim prostorima: U kućnim ambijentima često dominiraju tople, umirujuće boje poput bež i svetlo sive, dok su u poslovnim prostorima popularne profesionalne i neutralne nijanse poput tamnijih sivih i plavih tonova.

Boje i premazi


Važno je razumeti razliku između boja i premaza. Boja daje ton i karakter prostoru, dok premaz štiti i produžava vek trajanja površine. Ovde možete pronaći raznovrsne opcije koje ne samo da osvežavaju prostor bojom već i štite površine.

Odabir prave boje za vaš dom ili radni prostor može značajno uticati na atmosferu i funkcionalnost prostora. Razmislite o orijentaciji prostora, svetlosti, i željenom efektu koji želite postići. Uzmite u obzir naše savete i pustite da boje govore svojim jezikom u vašem domu.

Podeli

Prijavite se na elektronski bilten

Dobijaćete obaveštenja o akcijama, popustima i novostima na mail.